Posant fi a la tuberculosi

Estàndard

Doncs sí, potser no ho sabies, però avui, 24 de març, és el Dia Mundial de la Tuberculosi; i per aquesta raó, a la Creu Roja Cambrils també volem fer nostre el lema del 2024: “Sí! Podem posar fi a la tuberculosi!”. Enguany, se’ns recorda de forma ben especial que tant l’esperança com l’acció són fonamentals per combatre una de les malalties infeccioses més letals del món.

Val a dir que, des de l’any 2000, gràcies als esforços globals que s’han fet, s’han salvat 75 milions de vides. Això no obstant, encara existeixen desafiaments molt significatius. El 2022, per exemple, 10,6 milions de persones van emmalaltir de tuberculosi, i 1,3 milions van perdre la vida a causa d’aquesta devastadora malaltia.

Costa creure-ho i acceptar-ho, sí, però, el cert és que, cada dia moren, aproximadament, 3.560 persones a causa de la tuberculosi, i prop de 30.000 contrauen aquesta malaltia que és prevenible i curable. És per això que aquestes xifres ens haurien de conscienciar i ens haurien d’empènyer a l’acció, a redoblar els nostres esforços i a comprometre’ns a escala mundial per posar fi a aquesta tràgica epidèmia.

Per aconseguir-ho, considerem essencial fer aquest primer pas: entendre que la tuberculosi no discrimina i que pot afectar qualsevol persona i en qualsevol part del món. Per cert, ¿sabíeu que aproximadament una quarta part de la població mundial està infectada amb el bacteri de la tuberculosi, i que les persones amb sistemes immunitaris debilitats s’enfronten a un major risc davant la malaltia?

Mai no ens cansarem de repetir com és d’importar convertir els compromisos en accions tangibles; i en aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) està liderant el camí, proporcionant arguments a favor d’una inversió que hauria d’ampliar l’accés al tractament preventiu contra la malaltia, i treballant a favor del desenvolupament i distribució equitativa de noves vacunes.

No obstant això, per avançar més ràpidament, cal un finançament sostingut durant molts anys, un lideratge renovat i el compromís sincer de la comunitat global, molta educació, sensibilització i conscienciació. Per tant, com passa sempre, cadascun de nosaltres pot marcar la diferència, oi? Si tothom descobrís, per exemple, què és la tuberculosi i quines són les vies més eficaces per lluitar-hi en contra d’aquesta malaltia, probablement augmentaria el nombre de persones que encoratjarien els nostres líders a prendre mesures i donar suport als qui estan treballant en primera línia esforçant-se per contribuir a posar fi a la tuberculosi d’una vegada per totes.

En aquest Dia Mundial de la Tuberculosi, per tant, us recordem que la tuberculosi no pot esperar. És hora d’actuar junts per tal d’erradicar-la. Respirant vida, valors i humanitat, acabem amb la tuberculosi.

Deixa un comentari