Alerta amb les cremades

Estàndard

Compte amb les cremades perquè són més comunes del que imagines. Saps que cada any milions de persones pateixen cremades arreu del món? Les cremades poden ocórrer en qualsevol lloc i en qualsevol moment, des de la cuina fins al treball, i poden causar des de molèsties lleus fins a lesions greus que requereixen atenció mèdica immediata. Però no t’amoïnis, perquè avui t’oferim informació essencial sobre com prevenir les cremades i què fer en cas que et trobis davant d’una emergència d’aquest tipus.

Ja ho hem dit moltes vegades i ho repetirem sempre: la prevenció és la clau per evitar molts problemes i, en aquest cas, per evitar lesions doloroses i potencialment greus. De fet, amb algunes accions ben simples i coneixements bàsics sobre primers auxilis, podem reduir significativament el risc de cremades i protegir la nostra salut i la de les persones que estimem. Recordem, per tant, algunes estratègies efectives per mantenir-nos segurs i prevenir les cremades en diverses situacions quotidianes.

a) SEGURETAT A LA CUINA: En cuinar, assegureu-vos que els mànecs de les paelles i cassoles estiguin cap a dins, evitant que sobresurtin de la cuina o la taula i que puguin tombar-se. A més, també tingueu precaució amb la temperatura dels líquids escalfats al microones, ja que sovint poden estar més calents del que sembla.

b) EDUCACIÓ SOBRE EL FOC: Parleu amb els infants sobre els perills del foc i mai deixeu espelmes, encenedors o cigarrets encesos al seu abast. No cal espantar-los. L’important, més aviat, és fer que siguin conscients dels riscs, de la importància de no prendre mal i de com ells mateixos també poden ajudar els altres.

c) SEGURETAT ELÈCTRICA: En manipular aparells elèctrics, assegureu-vos que sempre estiguin desconnectats i que les vostres mans estiguin ben eixutes. Tampoc no sobrecarregueu els endolls i recordeu de protegir els que estiguin l’abast dels més petits.

d) CONTROL DE LA TEMPERATURA: Si mai us heu de banyar (recordeu que una banyera plena gasta uns 300 litres d’aigua, mentre que si et dutxes en gastes uns 50), abans de fer-ho, reguleu i comproveu sempre la temperatura de l’aigua per evitar cremades per aigua calenta.

e) DISTÀNCIES DE SEGURETAT: Mantingueu qualsevol objecte combustible ben lluny de les estufes, dels calefactors o de les xemeneies, assegurant-vos que funcionin correctament.

f) BON ÚS DELS EXTINTORS: És important tenir extintors de pols polivalent en llocs coneguts per tothom i aprendre a utilitzar-los adequadament per a la vostra seguretat i la dels vostres éssers estimats.

Quan ens trobem davant d’una situació d’emergència, és natural espantar-se. No obstant això, és imprescindible actuar amb calma i aplicar els coneixements pràctics sobre com gestionar les cremades. De fet, aprendre a reconèixer els signes d’una cremada i actuar amb rapidesa i determinació pot arribar a salvar vides i minimitzar les conseqüències a mitjà o a llarg termini. Explorem ara, per tant, tres bons consells que mai no hauríem d’oblidar.

a) ALLUNYEU-VOS DEL PERILL I DE LA FONT DE CALOR QUE HA CAUSAT LA CREMADA I GARANTIU LA SEGURETAT DE L’ESPAI. És necessari apartar-se immediatament del perill i de tot allò que pugui augmentar el risc de lesions. Si la cremada es produeix mentre cuinem, per exemple amb una paella en flames, el primer pas seria tancar la font de calor si és segur fer-ho, com ara tapant la paella; o si la cremada és causada per un objecte calent, com una planxa, caldria desconnectar-la immediatament i apartar-la d’altres persones que puguin resultar ferides.

b) REFREDEU LA CREMADA IMMEDIATAMENT AMB UN RAIG SUAU D’AIGUA FREDA DURANT ALMENYS 15-20 MINUTS. Refredar una cremada és important per diverses raons: redueix la temperatura de la pell afectada evitant un dany addicional i ajudant a alleujar el dolor, deté o minimitza el dany tissular prevenint que la cremada continuï propagant-se a capes més profundes de la pell, redueix la inflamació al voltant de la zona afectada, i prevé o redueix la formació de butllofes.

c) DEMANEU ATENCIÓ MÈDICA COM MÉS AVIAT MILLOR, si persisteix el dolor, si apareixen butllofes o, evidentment, si la cremada és greu o prou extensa.

A més de la prevenció i dels primers auxilis immediats, és crucial comprendre els diferents escenaris que poden provocar una cremada i com podem respondre-hi de manera efectiva. Les cremades poden ser causades per diverses circumstàncies, com ara accidents a la cuina, l’exposició a productes químics corrosius o fins i tot electrocucions. És vital, per tant, saber com actuar en cada situació per minimitzar el dany i proporcionar l’ajuda adequada. Els casos especials requereixen protocols específics per afrontar-los amb eficàcia i seguretat.

a) CREMADES PER FLAMES: Si la cremada és causada per flames a la roba, eviteu que la persona corri i envolteu-la amb una peça ampla de roba. Refredeu-la amb aigua fresca, envolteu-la amb una tela neta i truqueu al 112.

b) CREMADES PER PRODUCTES CORROSIUS: Retireu amb cura la roba i renteu la zona afectada amb aigua abundant durant almenys 15 minuts i truqueu al 112.

c) CREMADES PER ELECTROCUCIÓ: Desconnecteu la xarxa elèctrica si és possible i segur. Mai no toqueu una persona que està patint una electrocució mentre roman connectada a una font d’electricitat. Posteriorment, un objecte aïllant pot ser útil per allunyar la persona de la font d’electricitat sense tocar-la directament.. Truqueu al 112 i, si és necessari, si la persona no respira, realitzeu la reanimació cardiopulmonar.

Finalment, recordeu, si us plau, que la prevenció és fonamental per evitar les cremades, però si es produeixen, actuar ràpidament aplicant adequadament uns primers auxilis adequats pot marcar la diferència entre una recuperació ràpida i complicacions molt més greus. Per tant, mantingueu sempre la calma i, sobretot, vetlleu per la vostra seguretat i per la dels altres.

Deixa un comentari